5 motive pentru care te trezești obosit, chiar și după o noapte întreagă de somn. Ce spun specialiștii
Data actualizării:
Data publicării:
Dacă te trezești obosit deși ai dormit multe ore, cel mai probabil vrei să identifici acele motive pentru care ți se întâmplă acest lucru. Mulți factori pot cauza această situație neplăcută.

Cu toții am trecut prin asta. O noapte întreagă de somn și totuși te trezești epuizat.

"Există o serie de motive medicale pentru care cineva se poate simți obosit chiar dacă a dormit suficient", a declarat pentru Fatherly Dr. Chirag Shah, medic și fondator al Access Labs.


1. Hormonii dvs. ar putea fi dereglați.

"Verificarea nivelului de testosteron poate fi un prim pas bun pentru a găsi o cauză pentru energia scăzută în timpul zilei", recomandă Shah.

Nivelul de testosteron al bărbaților scade în mod natural odată cu vârsta, iar paternitatea poate provoca și ea un nivel scăzut de testosteron. Modificări simple ale stilului de viață, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice și investirea într-o dietă sănătoasă, pot opri bărbații să evite oboseala provocată de un nivel scăzut de T.

 

2. Nu primești suficientă lumină naturală.

"Expunerea la lumină stimulează creierul și corpul, făcându-ne să fim mai treji și mai atenți", explică asistenta medicală Rebecca Lee.

Angajații închiși într-un birou slab luminat se pot simți obosiți, indiferent de cum au dormit în noaptea precedentă. Așa că, dacă sunteți epuizat, încercați să ieșiți afară - lumina naturală ar putea fi impulsul de care aveți nevoie.

 

3. Ar putea fi o problemă de respirație

"Persoanele cu apnee în somn dorm adesea destule ore pe timp de noapte, dar sforăie puternic, se trezesc des și îi trezesc și pe alții cu sforăitul lor", spune medicul de familie Crystal Bowe.

Persoanele cu apnee în somn pot dormi opt ore întregi, dar pentru că acel somn este întrerupt în mod constant, ele nu obțin aceleași beneficii odihnitoare. Apneea de somn poate provoca, de asemenea, creșterea tensiunii arteriale, ceea ce se adaugă la oboseala generală.

 

4. Probleme cu glanda

Tiroida, o mică glandă în formă de fluture din gât care reglează metabolismul și digestia, poate cauza o mulțime de probleme dacă nu funcționează corect. Tiroidele subactive, sau hipotiroidismul, duce la epuizare, precum și la constipație, piele uscată și căderea părului.


"Atunci când este hipoactivă, tiroida nu-și poate îndeplini în mod corespunzător rolul de a menține procesele organismului nostru la turație maximă", spune Shah.

În timp ce testosteronul și apneea de somn par să afecteze bărbații în mod disproporționat, hipotiroidismul apare cel mai des la femei. 

 

5. Nu bei suficientă apă

Este nevoie doar de o scădere de aproximativ 1,5 la sută din volumul de apă din organism pentru a provoca deshidratare, notează Lee, astfel încât mulți oameni umblă deshidratați toată ziua fără să-și dea seama.

Deshidratarea îi face pe oameni să se simtă obosiți, provocând dureri musculare, ceea ce crește oboseala și timpul de recuperare. În plus, atunci când nu ai suficientă apă, corpul tău trebuie să lucreze mai mult.

"Când corpul tău este deshidratat, volumul general al sângelui scade, ceea ce face ca organismul tău să lucreze mai mult pentru a trimite oxigen și nutrienți în tot corpul", spune Lee, potrivit yourtango.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: oboseala  sănătate  somn 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel