Alexander Nanau, regizorul „Colectiv”: Consacrată prin două nominalizări istorice la Oscar, cinematografia românească nu mai are nimic de dovedit
Data actualizării:
Data publicării:
Consacrată prin două nominalizări istorice la premiile Oscar, după un Urs de Aur la Berlin, dinamica cinematografie românească "nu mai are nimic de dovedit", apreciază regizorul Alexander Nanau, autorul unui documentar aclamat de critică, într-un interviu realizat prin Zoom şi difuzat duminică de AFP.

Agenţia France Presse aminteşte că documentarul "colectiv" este nominalizat la categoriile de cel mai bun lungmetraj internaţional şi cel mai bun lungmetraj documentar, fapt rarism, potrivit AFP.

Cineastul în vârstă de 41 de ani a recunoscut că a simţit o "mare bucurie" atunci când a aflat la jumătatea lunii martie că lungmetrajul său a fost selecţionat la premiile Oscar, o premieră pentru România, notează Agerpres.

Nanau se va duce la 25 aprilie la ceremonia de la Hollywood şi, "dacă câştig, întreaga industrie românească de film va avea de câştigat".

De mai bine de 10 ani, România străluceşte la festivalurile internaţionale, graţie unui "nou val" de cineaşti, cu opere ancorate în realităţile postcomuniste, notează AFP.

Alexander Nanau spune că le este dator 100% predecesorilor săi, precum Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Cristian Mungiu.

"Este evident că există multe talente în România şi că, în ciuda obstacolelor, o mână de cineaşti lucrează din greu pentru a atinge un înalt nivel profesional", subliniază regizorul de origine germană, născut la Bucureşti.

Thriller care ţine spectatorii cu sufletul la gură timp de aproape două ore, "colectiv" urmăreşte trei jurnalişti care se încăpăţânează să facă lumină asupra lacunelor sistemului de sănătate românesc, produse adesea de corupţie, după incendiul care a cuprins discoteca Colectiv din Bucureşti, în octombrie 2015, scrie AFP.

Dacă acest omagiu adus deopotrivă victimelor şi lansatorilor de alertă a sedus publicul din întreaga lume este pentru că abordează "o istorie universală", explică Nanau. Este vorba despre "presă ca stâlp al societăţii şi despre căutarea adevărului, mai ales în această perioadă în care suntem asaltaţi de 'fake news', în timp ce guverne corupte calcă în picioare vieţile oamenilor", spune el.

Spectatorii se identifică cu personajele şi "devin solidari" ai cauzei apărate, înţelegând că o dramă asemănătoare li se poate întâmpla şi lor.

"Este mesajul pe care au vrut să-l transmită apropiaţii victimelor şi supravieţuitorii, ştiind că trebuie să facă tot ce le stă în putinţă pentru ca o astfel de istorie să nu se mai repete", insistă cineastul.

Douăzeci şi şase de persoane au murit pe loc, în incendiu, şi alte 38 în lunile ce au urmat. Numeroşi răniţi au murit din cauza infecţiilor nosocomiale, în timp ce autorităţile au refuzat cu încăpăţânare transferul acestora la spitale occidentale, mai bine echipate, scrie AFP, care aminteşte că această tragedie a produs un uriaş val de contestare şi a atras după sine demisia guvernului social-democrat, la putere în acea perioadă.

Cinci ani şi jumătate mai târziu, lucrurile s-au schimbat, remarcă Alexander Nanau: societatea a devenit "mai vigilentă" şi "capabilă să se mobilizeze" pentru a compensa ceea ce el numeşte neglijenţa statului. Însă Nanau regretă faptul că autorităţile nu par a fi învăţat lecţia: banul public care ar fi putut servi la construcţia de spitale indispensabile în aceste vremuri de pandemie "a fost din nou furat sau irosit", spune realizatorul.

El aşteaptă totodată decizia finală în procesul a 13 persoane - în marea lor majoritate funcţionari publici -, acuzaţi că au închis ochii la o lungă serie de încălcări ale normelor de securitate împotriva incendiilor. "Acest verdict este crucial, în caz contrar riscăm să ne pierdem încrederea în puterile publice", avertizează el.

Aceleaşi puteri pe care Nanau le acuză de "dezinteres" faţă de sectorul cultural, "oameni incompetenţi numiţi în funcţii înalte".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Cinematografie
Tagurile articolului: alexander nanau  colectiv  documentar  oscar 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel