Alimentul care provoacă INSOMNIE. Toată lumea îl consumă. Cum să îl eviți și cu ce îl poți înlocui
Data publicării:
Oamenii de știință afirmă că un aliment banal, pe care îl consumăm cu toții, ar putea să ne strice somnul.

Un nou studiu susține că sarea este vinovată pentru problemele de somn.

 

 

Studiul, prezentat la cea de-a șaptesprezecea Conferință Internațională privind Endotelina, a arătat că unele cantități mai mari de sodiu au perturbat ritmurile circadiene ale șoarecilor. Echipa din spatele studiului a hrănit un grup de șoareci cu o dietă mai bogată în sodiu decât grupul de control pentru a studia efectele asupra somnului.


Cum afectează sarea somnul

 

Corpul nostru trece zilnic printr-un proces numit ritm circadian sau ciclul somn-veghe. Acest ciclu de 24 de ore este, în esență, ceasul intern al corpului nostru, care ne spune când să mergem la culcare și când să ne trezim.

Studiul a constatat că grupul de șoareci cu o dietă bogată în sodiu nu și-a urmat ritmul circadian normal. În schimb, acești șoareci aveau o activitate cerebrală mai mare pe timp de noapte. Deși studiile de laborator efectuate pe șoareci nu se transpun întotdeauna la oameni, aceștia sunt adesea folosiți pentru că servesc drept modele genetice excelente pentru oameni.

În acest studiu, Dr. Mike Dow, doctor în psihiatrie și autor de bestselleruri New York Times, ne spune că această constatare este susținută de alte fapte cunoscute despre sănătatea somnului.

"Cercetările au descoperit că o dietă bogată în sare ne perturbă somnul în multe feluri", spune Dr. Dow. "Sarea vă îngustează vasele de sânge și face ca inima să pompeze mai repede. Aceasta este, desigur, opusul a ceea ce dorim să se întâmple noaptea, când corpul se odihnește."

 

Ce se întâmplă când nu ne odihnim suficient

Din păcate, un somn prost duce la tot felul de potențiale probleme de sănătate, spune Dow.

"Riscul pentru aproape toate bolile majore crește atunci când ritmul circadian al corpului nostru este perturbat", spune el. "Infertilitatea, depresia, demența, diabetul, obezitatea și apneea de somn sunt toate legate de o perturbare a ritmurilor noastre circadiene naturale."

Dow spune că dieta joacă un rol important în sănătatea somnului nostru. S-a demonstrat că consumul de alimente bogate în sodiu, grăsimi inflamatorii și carbohidrați procesați perturbă odihna de care avem nevoie.

"În multe feluri, somnul este chiar primul domino care cade", spune Dow. "Fie ne pregătește ziua pentru succes, fie creează un efect de domino de supraalimentare, oboseală, inflamație și iritabilitate."


Cum putem dormi mai bine


Din fericire, câțiva pași simpli pot duce la un somn mai odihnitor.

Bineînțeles, nu uitați să reduceți cantitatea de sodiu. Asta nu înseamnă doar să sărați mai puțin mâncarea, deoarece sodiul este ascuns în majoritatea alimentelor procesate, spune Dow. În schimb, faceți un efort să vă uitați la alimentele pe care le consumați în fiecare zi și încercați să tăiați alimentele care depășesc limita zilnică.

Acest lucru include mâncărurile de tip fast food, cum ar fi pizza, paste și deserturile zaharoase. Încercați să mâncați  legume și fructe proaspete, orez brun și paste integrale ca înlocuitori cu conținut scăzut de sodiu.

Dow recomandă, de asemenea, ca oamenii să nu mai mănânce cu cel puțin trei ore înainte de culcare pentru a vă încetini sistemele metabolice și pentru a vă pregăti corpul pentru odihnă. 


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: insomnie  sare  somn 

Teo Trandafir și-a dat demisia: „Nu voi mai avea timp”

Teo Trandafir ne-a vorbit despre cel mai nou proiect...


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”



Adevărul despre banane. Ce efect au asupra rinichilor

O alimentație echilibrată este baza unei vieți...

pixel