Cum decongelezi corect carnea. Cele mai mari greșeli pe care trebuie să le eviți
Data publicării:
Dezgheţatul cărnii poate reprezenta o problemă atunci când sunteţi în criză de timp şi vreţi să gătiţi ceva rapid.Cu toate astea, există numeroase soluții.

Ai ajuns acasă și ai uitat să dezgheți ceva pentru cină. Luați un pachet de carne sau de pui și folosiți apă fierbinte pentru a-l decongela rapid. Dar este acest lucru sigur? Ce se întâmplă dacă v-ați amintit să scoateți mâncarea din congelator, dar ați uitat și ați lăsat pachetul pe tejghea toată ziua cât ați fost la serviciu?

Niciuna dintre aceste situații nu este considerată sigură, iar aceste metode de decongelare pot duce la îmbolnăviri de origine alimentară. Carnea crudă sau gătită, carnea de pasăre sau produsele din ouă, ca orice alimente perisabile, trebuie păstrate la o temperatură sigură în timpul dezghețării. Acestea sunt sigure pe termen nelimitat în timp ce sunt congelate. Cu toate acestea, de îndată ce încep să se dezghețe, bacteriile care ar fi putut fi prezente înainte de congelare pot începe să se înmulțească.

Alimentele perisabile nu trebuie decongelate niciodată pe tejghea, sau în apă fierbinte și nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de două ore.

Chiar dacă centrul ambalajului poate fi încă înghețat în timp ce se dezgheață pe tejghea, stratul exterior al alimentelor ar putea fi în "Zona de pericol", între 40 și 140 °F - temperaturi la care bacteriile se înmulțesc rapid.

Atunci când decongelați alimente congelate, cel mai bine este să planificați din timp și să le decongelați în frigider, unde vor rămâne la o temperatură sigură și constantă - la 40 °F sau mai puțin.

Există trei moduri sigure de a decongela alimentele: în frigider, în apă rece și în cuptorul cu microunde. 

Planificarea din timp este cheia acestei metode din cauza timpului îndelungat pe care îl implică. Un produs congelat de mari dimensiuni, cum ar fi un curcan, necesită cel puțin o zi (24 de ore) pentru fiecare 5 kilograme de greutate. Chiar și cantitățile mici de alimente congelate - cum ar fi o jumătate de kilogram de carne tocată sau piept de pui dezosat - necesită o zi întreagă pentru a fi decongelate. Atunci când decongelați alimente în frigider, există variabile de care trebuie să țineți cont.

Unele zone ale aparatului pot păstra alimentele mai reci decât alte zone.
Alimentele vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se decongela într-un frigider setat la 35 °F decât într-unul setat la 40 °F.
După decongelarea în frigider, articole precum carnea tocată, carnea de tocană, carnea de pasăre, fructele de mare, ar trebui să rămână sigure și de bună calitate pentru încă o zi sau două înainte de a fi gătite; bucățile de carne roșie (precum fripturile, cotletele și fripturile de vită, porc sau miel) 3 până la 5 zile. Alimentele decongelate în frigider pot fi recongelate fără a fi gătite, deși poate exista o anumită pierdere de calitate.

Dezghețarea cu apă rece


Această metodă este mai rapidă decât decongelarea la frigider, dar necesită mai multă atenție. Alimentele trebuie să se afle într-un ambalaj sau într-o pungă de plastic etanșă. Dacă punga prezintă scurgeri, bacteriile din aer sau din mediul înconjurător ar putea fi introduse în alimente. De asemenea, țesutul de carne poate absorbi apă, rezultând un produs apos.

Punga trebuie să fie scufundată în apă rece de la robinet, schimbând apa la fiecare 30 de minute, astfel încât să continue să se dezghețe. Ambalajele mici de carne, păsări de curte sau fructe de mare - aproximativ un kilogram - se pot decongela într-o oră sau mai puțin. Pentru curcani întregi, estimați aproximativ 30 de minute pe kilogram. Dacă sunt decongelate complet, alimentele trebuie gătite imediat.

 

Decongelare cu microunde

Atunci când decongelați alimente în cuptorul cu microunde, planificați să le gătiți imediat după decongelare, deoarece unele zone ale alimentelor se pot încălzi și pot începe să se gătească în timpul procesului de decongelare (aducând alimentele la temperaturi de "zonă periculoasă"). Nu se recomandă păstrarea alimentelor parțial gătite, deoarece orice bacterii prezente nu ar fi fost distruse și, într-adevăr, alimentele ar fi putut ajunge la temperaturi optime pentru ca bacteriile să se dezvolte.

După decongelarea în cuptorul cu microunde, gătiți întotdeauna imediat după aceea, fie că este vorba de gătitul la microunde, cu cuptorul convențional sau la grătar.

Alimentele decongelate în cuptorul cu microunde trebuie gătite înainte de a fi recongelate, potrivit fsis.usda.gov

 


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: alimente  carne  congelare 


DC Media Group Audience

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic - horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia care are foarte mult succes acum. Sunt într-o perioadă foarte prolifică

Adela Popescu/captură video Youtube, Fain & Simplu cu Mihai Morar

„Îmi venea să-l omor”. Adela Popescu, moment de cumpănă în căsnicia cu Radu Vâlcan: „Eu eram efectiv distrusă și el...”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia cu evoluție foarte frumoasă pe parte profesională

Dr. Mihail/ captură video TikTok

Băutura cu cei mai mulți antioxidanți. Scade mortalitatea cu 17%. Dr. Mihail Pautov: „În plus, are zero calorii”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel