Dan Negru, despre drama familiei lui: „Toți ai mei au fost deportați. Au fost aruncați în vagoane de vite și duși în Bărăgan”
Data publicării:
Dan Negru a vorbit despre cea mai neagră noapte a familiei lui. În anul 1951, de Rusalii, 12 mii de familii din Banat au fost deportate in Bărăgan. 

Dan Negru a postat pe pagina lui de Facebook un mesaj emoționant despre cel mai tragic eveniment din trecutul familiei lui. Nimeni nu a știut asta despre prezentatorul TV. În noaptea de Rusalii, în anul 1951, mii de bănățeni au fost deportați de comuniști în Bărăgan. 


„De Rusalii, 12 mii de familii din Banat au fost deportate in Bărăgan in 1951.


Știu bine povestea pentru că am auzit-o de multe ori la mine acasă. Toți ai mei au fost deportați, mama, tata, bunicii, mătușile și unchii mei au fost aruncați in vagoane de vite si duși in Baragan, vinovați pentru că erau “chiaburi”- țărani înstăriți. 


Au ramas in lagărul Bărăganului 5 ani. 


Copii, bătrâni, femei. 


170 de copii români au rămas îngropați acolo. 


Români uciși de români!


N-am invațat la istorie despre asta.  


Si nu există niciun film românesc care să povestească drama românilor din Baragan începută de Rusalii...”, a scris faimosul om de televiziune pe Facebook. 


În noaptea de 17-18 iunie 1951, de Rusalii, a fost pusă în mișcare cea mai amplă acțiune de deportare din istoria contemporană a României. După un drum cu trenul, au fost debarcați în Bărăgan, pe câmpul liber și li s-a ordonat să-și ridice case. În vara și toamna anului 1951, în regiunile Ialomița și Galați, au luat ființă 18 localități noi.


„În noaptea de Rusalii, comuniștii au venit, „au bubuit” în porți și i-au luat pe toți, fără să le spună unde îi duc. Femei, copii, bătrâni, nu conta… I-au băgat în „bou-vagoane”, cum se numeau vehiculele în care se transportau vitele. Au mers timp de patru zile, înghesuiți, fără să știe unde vor ajunge. Cu toții își făceau nevoile acolo. Erau convinși că vor fi deportați în Siberia. Apoi, sărmanii s-au considerat norocoși că au fost duși în Bărăgan”, a mărturisit Dan Negru pentru FANATIK. 


Dan Negru a aflat chiar de la familia lui, abuzurile la care au fost supuși bănățenii în cea mai teribilă noaptea a vieții lor. 


„Bănățenii deportați își făcuseră bordeie în pământ. Bunicul mi-a povestit că, la un moment dat, amărâții se duceau și luau lapte de la țăranii din jur, chiar dacă erau încercuiți de armată și n-aveau voie să iasă din zona care le fusese impusă. Ai mei aveau o oală mare, pentru lapte, dar în fiecare noapte provizia dispărea”, a adăugat prezentatorul TV. 


Dan Negru susține că familia lui a trăit în lagărul Bărăganului timp de cinci ani de zile. Când s-au întors în Banat, toată averea lor era distrusă. Nimic din ce au lăsat la plecare, nu au mai găsit. Au fost nevoiți să o ia din nou de la zero. 


„Când s-au întors, n-au mai găsit nimic. În casa bunicilor mei, din satul Bogda, comuniștii au făcut școală, grădiniță și CAP. Pământurile le-au fost rechiziționate de CAP-uri, așa că au rămas fără vreun mijloc de subzistență”, mărturisește Dan Negru. 


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: banat  baragan  dan negru  familie  rusalii 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul



pixel