Dilip Kumar, ''regele tragediei'' de la Bollywood, a murit la vârsta de 98 de ani
Data publicării:
Dilip Kumar, una dintre cele mai mari vedete ale epocii de aur a cinematografiei indiene, a murit miercuri la vârsta de 98 de ani.

Alături de Dev Anand şi Raj Kapoor, Dilip Kumar a fost unul dintre cei trei monştri sacri ai epocii de aur a Bollywood-ului, cuprinsă între sfârşitul anilor 1940 până la începutul anilor 1960.

Poreclit "regele tragediei" din cauza sobrietăţii sale naturale, Dilip Kumar a apărut în peste jumătate de secol în circa şaizeci de filme, jucând în unele dintre cele mai emblematice producţii indiene ale perioadei respective.

Kumar şi-a ratat însă probabil ocazia de a avea o carieră internaţională, refuzând oferta lui David Lean de a-l pe juca Cherif Ali în "Lawrence of Arabia", lansat în 1962. În cele din urmă, Omar Sharif a acceptat rolul.

Pe numele său real Mohammed Yusuf Khan, Dilip Kumar s-a născut pe 11 decembrie 1922 la Peshawar, un oraş situat azi în nordul Pakistanului care făcea parte atunci din India britanică.

Tatăl său, un negustor de fructe, şi-a dus familia la Bombay în anii 1930.

Tânărul a refuzat să preia afacerea familiei după ce a fost remarcat de actriţa Devika Rani care i-a permis să apară în 1944 în primul său film, "Jwar Bhata".

Ea l-a convins să-şi schimbe numele pentru a intra în lumea cinematografiei fără ştirea tatălui său care nu a aprobat această carieră.

Una dintre cele mai faimoase interpretări ale sale rămâne rolul din "Mughal-E-Azam", unul dintre cele mai mari succese ale cinematografiei indiene, lansat în 1960, care spune povestea legendară a unei iubiri imposibile dintre un prinţ mogul şi sclava sa.

Spre deosebire de alţi actori de la Bollywood care au apărut în sute de filme, Dilip Kumar şi-a ales cu grijă proiectele cinematografice, ceea ce nu a făcut decât să-i consolideze aura de star într-o industrie cinematografică extrem de concurenţială.

La sfârşitul anilor 1990, el s-a implicat mai mult în politică, acceptând să lucreze pentru reconcilierea dintre India şi Pakistan. Doi ani mai târziu, a fost ales parlamentar al Partidului Congresului, atunci aflat în opoziţie, relatează Agerpres.


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: International
Tagurile articolului: deces  dilip kumar 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul



pixel