Motivul REAL pentru care te simți obosit după un pui de somn. De ce este bine să bei cafea înainte de a te pune în pat
Data publicării:
Somnul de prânz nu este doar pentru copii. Pentru mulți oameni, somnul poate avea un surplus de beneficii, cum ar fi ameliorarea stresului, creșterea creativității și a memoriei și îmbunătățirea stării de spirit, a concentrării și a performanței fizice. 

De fapt, o cercetare publicată în revista Heart sugerează că persoanele care trag un pui de somn o dată sau de două ori pe săptămână pot avea un risc mai mic de atac de cord.


Dar să fim sinceri, cei mai mulți dintre noi nu dormim cu intenția de a ne proteja inima. Mulți dintre noi doar dormim pentru că suntem obosiți și vrem să ne trezim cu un sentiment de revigorare și energie. 


Din păcate, nu întotdeauna se întâmplă acest lucru. Uneori, ne putem trezi după un pui de somn mai amețiți decât înainte. Expertul certificat în somn Martin Reed spune pentru Insider că acest lucru se numește inerție a somnului și că există câteva măsuri pe care le putem lua pentru a o preveni.

 

Ce este inerția somnului?


Primul nostru instinct ar fi să credem că, cu cât somnul nostru este mai lung, cu atât ne vom simți mai odihniți, dar nu este neapărat așa. Cu cât dormiți mai mult, cu atât este mai probabil să intrați într-un stadiu de somn profund, iar trezirea în mijlocul somnului profund vă poate face să vă simțiți și mai obosiți decât erați înainte. 


Din acest motiv, Martin Reed sugerează să vă limitați siestele la 20-30 de minute, savurând puțină cofeină chiar înainte de somn. Imediat după ce vă treziți este indiciat să vă clătiți cu apă rece pe față și să vă expuneți la lumină naturală, potrivit Clinical Neurophysiology.

 

Potrivit experților de la Sleep.org, cel mai bine este să tragi un pui de somn după-amiaza, între orele 12:30 și 14:00. Cercetările arată că în aceste ore este cel mai probabil ca somnolența să se instaleze, adesea influențată în parte de senzația de sațietate pe care o simțim după un prânz copios. În plus, este posibil ca biologia noastră să ne spună că este timpul să ne odihnim. Ritmul circadian natural al organismului nostru ne face să ne simțim cel mai somnoroși în două puncte ale ciclului somn-veghe de 24 de ore - primul fiind la mijlocul nopții și al doilea în jurul prânzului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Sanatate
Tagurile articolului: cafea  prânz  sănătate  somn 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă




pixel